sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

David Nicholls: Sinä päivänä

Emmalla ja Dexterillä on erilaisia unelmia kun he valmistuvat yliopistosta ja yhden yhdessä vietetyn yön jälkeen heidän tiensä kulkevat pitkään eri polkuja. Dexter matkustelee ja pääsee töihin televisioon juontamaan nuorten ohjelmaa. Emma sen sijaan päätyy vähemmän hohdokkaisiin töihin ravintolaan.

Yhteyttä he kuitenkin pitävät toisiinsa jos ei muuten niin posti kulkee. Emma laatii pitkiä monisivuisia vuodatuksia ja Dexter lähettää takaisin ytimekkäitä postikortteja eri puolilta maailmaa.

Avioidutaan, erotaan, lapsia syntyy. Emmakin pääsee töihin, joissa viihtyy paremmin, eli opettajaksi ja haaveilee kirjan kirjoittamisesta. Dexterin urakehitys sen sijaan kulkee toiseen suuntaan. Parikymmentä vuotta kuluu.

Se ei liene yllätys että he löytävät vielä toisensa, mutta kuinka kaikki päättyy? En viitsi pilata yllätystä sitä paljastamalla. Varmasti lukemisen arvoinen kirja, joka saa ajattelemaan mihin sitä itse kukin tuhlaa elämästään vuosia ja vuosikymmeniä.

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Matti Nykänen myötä- ja vastamäessä

Toimittanut Juha Veli Jokinen


Elämä on vaikeaa. Kun yhden kuopan osaa ohittaa, kaatuu jo heti isompaan hautaan.

Meitä ei erota edes rautakanki.

Kirja on täynnä Matti Nykäsen vastustamattomia sutkautuksia. Ei näille voi kuin hymyillä. Vaikka ei Nykäsellä kovin helppoa ja tasaista latua ole aina ollut.

Miten se nyt olikaan: munia puoli tuntia ja perunoita kolme. Syömme yleensä ulkona. 

Lapsi on miehen isä. Tulen oppimaan siltä hyvin paljon.
 
Joskus tuntui siltä, että kun pieraisi pitkin pitäjää, siitä saatiin seitsemän lööppiä. 

Mutta se on ainakin varmaa ettei mäkilegendalla ole ollut tylsä elämä. Hetkessä elämisessä moni voisi ottaa Nykäsestä oppia. Tai pikkulapsilta.

Mä en mene siihen lankaan, että alkaisin haalimaan jotain omaisuutta. 

Täysillähän täällä pitää kulkea. En kai minä voi ikuisesti erehtyä.

Toivottavasti on saanut elää. Toreilla ja turuilla näkee niin paljon pystyyn kuolleita muumioita.


sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Zdenek Miler ja J.A. Novotny: Myyrä kaupungissa

Eräänä kauniina päivänä mieletön jyske alkaa kuulua myyrän, siilin, jäniksen ja monen muun eläimen idyllisessä kotimetsässä. Hetkessä suuret koneet ovat kaataneet joka ikisen puun ja ne ovat paenneet, jotka ovat ehtineet alta pois. Jäljelle jää vain kantoja, särkyneitä munankuoria ja lohduton näky.

Myyrä, siili ja jänis ovat jääneet kannon nokkaan nököttämään ja kuin ihmeen kaupalla paikalle saapuneet ihmiset kirjoittavat heille lupalapun siihen kantoon, joka niiden tietenkin jo ennen ihmisten tuloa oli.

Pian saapuu uusia entistä isompia koneita, jotka mylläävät kaiken ja eläin kolmikon ympärille alkaa kohota kaupunki teineen ja rakennuksineen. Lopulta kantokin siirretään pois tien tieltä ja kolmikolle tarjotaan kerrostaloyksiötä, jonne on tehty puhallettu tekometsä. Kaikki on siellä muovia. Sattuu kuitenkin pieni onnettomuus ja se puhkeaa ja kaikki on taas pilalla.

Ainakin itse olen myyrän, siilin ja jänkisen puolella kun he yrittävät hillitä autojen ja pakokaasun määrää kaupungissa tukkimalla pakoputkia makkaroilla. Harmi vain se ei ole pysyvä ratkaisu. Eikä ystävysten auta muu kuin turvautua joutsenten tarjoamaan kyytiin ja lähteä etsimään uutta metsää. Toivottavasti heille sellainen vielä löytyy.

sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Jojo Moyes: Jos olisit tässä

http://www.adlibris.com/fi/kirja/jos-olisit-tassa-9789512402564Lou Clark on töissä lentokentän pubissa ja kaipaa edesmennyttä neliraajahalvaantunutta poikaystäväänsä Williä. Kun hän vielä putoaa katolta ja murtaa luitaan, voisi sanoa ettei hänellä hirven hyvin pyyhi.

Uusi pomo on kauhea, samoin työasu ja peruukki, joita hän joutuu pitämään. Kosteassa kellarissa pidetyt sururyhmän tapaamiset muodostavat hänen sosiaalisen elämänsä oman perheen lisäksi.

No kirja olisi enemmän kuin tylsä, jos ei ennen pitää Loun elämään alkaisi ilmestyä uusia juonenkäänteitä ja ihmisiä, kuten ambulanssikuski-Sam ja Willin tytär.

Tämä romaani on jatkoa kirjalle Kerro minulle jotain hyvää, johon aion seuraavaksi tarttua. Sen verran sympaattisilta nämä henkilöt ja heidän seuransa tuntuivat.

sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Steven Rowley: Lily ja mustekala

http://www.adlibris.com/fi/kirja/lily-ja-mustekala-9789522793553Tedin paras ystävä on iäkäs mäyräkoira, jonka silmäkulmaan ilmestyy kasvain. Tai mustekala, kuten Ted sitä itsepäisesti nimittää. Varmasti jokaisen lemmikinomistajan painajainen, kun pitäisi päättää mitä tehdä ja koska on oikea aika luopua.

Ted on nelikymppinen sinkku, jonka ura eivätkä ihmissuhteet ole kovin kummoisessa jamassa. Hän viettääkin illat pelaten koiransa kanssa lautapelejä ja jutellen niin ikään koiransa kanssa söpöistä pojista. Ja käy hän myös säännöllisesti terapeutilla.

Surua, iloa, haikeutta. Aikamoinen tunteiden kirjo käydään läpi tätä kirjaa lukiessa. Jännittävänä loppuhuipennuksena suuri ja ratkaiseva kamppailu merellä. Voittaako team Ted ja Lily vai viekas mustekala?

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Ernst Adler: Pienet pussikarhut

Saksankielinen alkuteos Ko und Ala ilmestyi jo 1970. Lastenkirjat lienevät tuolloin olleet realistisempia kuin tänä päivänä. Ko on vielä melko pieni ja vasta uskaltautunut ulkomaailmaan äidin pussista, kun joutuu jo keskelle tuhoisaa metsäpaloa.

Siihen päättyy huoleton lapsuus eukalyptuksenlehtiä syöden ja muiden pussikarhujen kanssa leikkien. Hän joutuu sekasorron keskellä eroon lajitovereistaan ja eksyy. Muilla eläimilläkään ei ole aikaa sitä auttaa. Papukaijoilla, lyyrypyrstöllä, vesinokkaeläimellä ja lepakoilla on kaikilla omat kiireensä.

Kun Ko kohtaa tiikerikäärmeen, hän luulee jo pelinsä olevan menetetty. Mutta viime hetkellä kiltti naurulintu tulee sen avuksi. Eksyksissä Ko on silti edelleen, eivätkä emut tai kengurutkaan häntä ehdi auttamaan.

Kuivan kauden jälkeen tulee sade ja tulvat ja nälkä ja vilu. Tämä saattaakin olla hieman liian ankea ja pelottava kirja aivan pienimmille. Opettavaisen kuvan siitä toki Australian luonnosta ja luonnon kiertokulusta saa.

Ja tapaahan Ko lopulta tyttöpussikarhu Alan ja mukavia ihmisiä ja päätyy suojelualueelle (metsästäjät ja dingot kun ovat hävittäneet kannan alhaiseksi), missä koittaa iloinen jälleennäkeminen vanhempien ja muiden vanhojen tuttujen lajitovereiden kanssa.

sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä

Park So-nyo katoaa jäljettömiin Soulin metroaseman tungoksessa. Aviomies astuu junaan ja huomaa, että viisikymmentä vuotta askelen hänen perässään kävellyt vaimo ei ehtinytkään kyytiin ennen ovien sulkeutumista.

Lapset alkavat etsiä äitiään. He julkaisevat netissä katoamisilmoituksen ja painavat lentolehtisiä, joita alkavat jakaa asemilla, kaduilla, ravintoloissa, joka paikassa josta keksivät äitiä etsiä. Turhaan.

Vasta kun vaimo, käly ja äiti katoaa, alkavat perheenjäsenet arvostamaan niitä kaikkia uhrauksia ja huolenpitoa, jota ovat melko yksipuolisesti vuosikymmenet saaneet osakseen. Puoliorpo Park So-nyo oli vasta 17 vuotias kun avioitui täysin tuntemattoman miehen kanssa, kuten tuolloin usein tapana oli. Hän ei ollut käynyt kouluja eikä edes osannut lukea. Irvokasta että hänen toisesta tyttärestään tuli kirjailija.

Vuodet kuluivat peltotöissä, ruokaa tehden, lapsista ja talosta huolehtiessa. Aviomies huiteli missä lie ja sitten taas palasi. Park So-nyo kuori retikoita ja valmisti kimchiä, pelkäsi että ruoka loppuisi kesken kun kasvavat lapset sitä ahmivat. Ei sillä että lapset olisivat edes aikuistuttuaan ja kaupunkiin muutettuaan sitä osanneet arvostaa, että maalta kaupunkiin junalla matkustanut äiti raahasi mukanaan kimchiä ja riisikakkuja. Pakkaseen ne kuulemma menivät ja sinne unohtuivat.

No lapset nyt vain ovat itsekkäitä. Hyvä jos edes siinä vaiheessa kun itse saavat lapsia ymmärtävät, että heidänkin äitinsä ovat joskus olleet lapsia ja nuoria haaveineen, eivätkä aina “vain äitejä”. Mutta kelvottomalle aviomiehelle ei oikein löydy ymmärrystä, miksei hän ole arvostanut vaimoaan silloin kun tämä oli elossa ja auttanut, tai toimittanut edes ajoissa sairaalaan.

Kauniisti äidistä kirjoitettu kirja.

Anita Jeram: Ja nyt kaikki yhdessä

Pupulla, Ankanpojalla ja Hiirineidolla on oma Nuppuslaulu, jota he tykkäävät laulaa yhdessä. Se kertoo siitä kuinka Pupu on soma ja äidin ikioma. Siinä on myös Ankanpojan oma kohta kvaak-kvaak ja Hiirineidon ii-ii!

Äiti Kani on adoptoinut ankan ja hiiren ja on nyt myös niiden äiti, vaikkei samalta näytäkään.

Laulamisen lisäksi nuppuset tietenkin myös leikkivät. Ankanpoika on paras litsis-lätsis-leikeissä, Hiirineito erilaisissa tasapainoiluissa ja Pupu hyppyleikeissä. Jokainen siis on hyvä jossain.

Mutta on kaveruksilla jotain yhteistäkin: kaikilla on suhteellisen isot jalat ja Äiti Kanilla kaikista isoimmat.

sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Nalle Puh ja Ihaan suuri päivä

Walt Disney


http://www.helmet.fi/fi-FI
Nalle Puh keksii uuden leikin. Kun sillalta pudottaa kepin, se tulee hetken kuluttua näkyviin toiselta puolelta. Hän hakee Kanin, pikku Run ja Nasun leikkimään. Mutta sitten virta tuokin mukanaan ihan jotain muuta. Ihaa parka kelluu joessa ja pian käy ilmi että Tiikeri on hänet sinne tuupannut. Ja kaiken kukkuraksi tänään on surullisen aasi paran syntymäpäivä!

Siitä Puolen hehtaarin metsän asukkaat saavat tuuman ja alkavat kukin miettiä Ihaalle syntymäpäiväyllätystä. Nalle Puh aikoo antaa lahjaksi purkillisen hunajaa, mutta kuinkas ollakaan hän syö sen ja antaakin näin ollen tyhjän purnukan. Nasu päättää antaa ilmapallon, joka tosin puhkeaa. Kanin ja Risto Reippaan järjestämät kakkukestit sentään onnistuvat, mukana ovat kutsutut Pöllö, Kengu sekä pikku Ru sekä kutsumaton Tiikeri.

Ja lopulta kaikilla on mukavaa. Sen pituinen se.

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Muumipeikko ja vuodenajat


http://www.helmet.fi/fi-FITakuuvarma hitti perheen pienimmille. Paksuja pahvisivuja jaksaa käännellä ees ja taas ja katsella värikkäitä kuvia.

Hieman ennalta arvattavaahan se on, mitä Muumipeikko ystävineen tekee eri vuodenaikoina. (Kesällä ui, syksyllä kerää sieniä, talvella tekee lumiukon ja keväällä toivottaa kukat ja pikkulinnun tervetulleiksi.) Mutta eihän se haittaa.

Nalle Puh - Kunto kohdallaan!

http://www.helmet.fi/fi-FI

Walt Disney


Nalle Puhilla on vuohitarkastuksen aika, tai kuten Risto reipas myöhemmin korjaa, vuositarkastuksen aika.

Kani toimii sairaanhoitajana ja mittaa Puhilta verenpaineen ja pituuden ja painon. Pituus on juuri sopiva, mutta Puh on kuulemma hieman tukeva.

Lääkärinä toimiva pöllö tarkistaa Puhin refleksit ja löy tätä kumivasaralla polveen ja kuuntelee stetoskoopilla sydänäänet. Kaikki on niin kuin pitääkin. Lopuksi on rokotteen vuoro.

Tämä on oiva kirja luettavaksi yhdessä lapsen kanssa esimerkiksi ennen neuvolakäyntiä, jolloin toimenpiteet tulevat tutuiksi. Eikä sitten ehkä jännitä enää niin paljoa kun Nalle Puhkin on selvinnyt hyvin omasta tarkastuksestaan.

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein

Miltähän se oikein tuntuisi jos voittaisi miljoonia lotossa ja kenelle siitä kertoisi? Tässä kirjassa Eevi Puttonen ja hänen aviomiehensä Kari päättävät ensin pitää matalaa profiilia, mutta kun jollekin kertoo, niin pianhan se tieto alkaa levitä. Eikä sitä kai ihan helppo tuollaista salaisuutta ole vain itsellään säilyttää. Varsinkaan kun rouva pitää shoppailusta ja mies viinasta.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/kaikki-oikein-9789511285311

Kun töihin ilmestyy taksilla turkisstoola kaulassa ja ilmoittaa pitävänsä lomaa Thaimaan matkaa varten, niin pomo ei välttämättä tykkää. Toisaalta, kun on rikas, voi myös ottaa loparit “yllättäen” huonoksi muuttuneeseen työilmapiiriin vedoten. Mutta tuohan se lottovoitto niitä varjopuoliakin elämään. Kateus nostaa päätään, ystävät pyytävät lainaa ja odottavat että heille aina tarjotaan.

Nyt kun on varaa ajaa juuri sellaisella autolla kun haluaa ja ostaa hulppea asunto, niin kulissit ovat kunnossa. Mutta eihän se tietenkään tarkoita, että seinien sisäpuolella kaikki olisi hyvin. Raha ei aiheuta alkoholismia, mutta ei siitä haittaakaan ole. Parisuhde saattaa alkaa rakoilla. Lottovoittaja ei välttämättä saa sympatiapisteitä uusine vaikeuksineen, mutta Eevin puolelle on kuitenkin helppo asettautua.

Lottovoittajista kun lukee, niin helposti sitä alkaa suunnitella miten itse käyttäisi rahat ja kuvitella, että ainakin paljon fiksummin kuin tämä pariskunta.

Sophie Kinsella: Himoshoppaaja tähtien tiellä

Beckyn aviomiehellä Lukella on bisneksiä Kaliforniassa ja koko perhe muuttaa Los Angelesiin. Kolmivuotias Minnie-tytär laitetaan eliittipäiväkotiin ja Beckyllä on oma unelma päästä stailaamaan Hollywoodin julkkiksia.

Monista aiemmista kirjoista tutulle himoshoppaajalle sen luulisi olevan täydellinen työ. Voi kierrellä kauppoja ja ostaa vaatteita ja asusteita sielunsa kyllyydestä ja siitä vielä maksetaan, puhumattakaan sen tuomasta maineesta ja julkisuudesta. Tuttuun tapaan Beckyn pää liitelee pilvissä, mutta eihän todellisuudessa useinkaan käy niin kuin etukäteen kuvittelemme.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/himoshoppaaja-tahtien-tiella-9789510416389

Hollywoodissa pärjätäkseen pitää olla valmis pelaamaan sen säännöillä. Eikä julkisuutta ja mediaa ole niin helppo itse hallita. Becky törmää jälleen vanhaan vihamieheensä Aliciaaan. Englannista saapuu jonkin vanhan salaisuuden piinama Beckyn isä ja paras ystävä Suze perheineen. Tämän aviomies Tarquin hurahtaa itsetutkiskeluun ja epäilyttäviin sielun ja ruumiin hoitoihin ja lopulta katoaa Beckyn isän kanssa. Luke taitaa vihdoin olla valmis sovintoon Elinor-äitinsä kanssa.

Sinällään en ole koskaan tykännyt kirjoista, jotka jäävät kesken. Aivan kuin ne eivät olisi sinällään edes itsenäisiä teoksia vaan vain osa kirjasarjaa, mutta annettakoon se tällä kertaa anteeksi. Siihen on jo tottunut himoshoppaajan kohdalla, joka ei muuten tällä kertaa shoppaile läheskään niin paljon kuin aiemmin.

sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Kaunotar ja Kulkuri

Walt Disney

http://www.helmet.fi/fi-FI

Oikeassa elämässä ei koskaan tule tehdä niin kuin tässä kirjassa, kun aviomies päättää antaa vaimolleen koiranpennun joululahjaksi. Lemmikkieläimen hankintaa tulee aina harkita huolellisesti ja rotukoiran pennun ostamisen sijaan hyvä vaihtoehto on myös aikuiselle kodittomalla koiralle kodin tarjoaminen esimerkiksi jonkin löytöeläinjärjestön kautta.

Aluksi kaikki on hyvin ja söpöä mutta kun vauva ilmoittaa tulostaan Kaunotar jää vähemmälle huomiolle ja sitten kun vielä käy niin että pariskunta lähtee lomalle ja koiravahdiksi tulee ikävä täti kissojensa kanssa, päättää Kaunotar karata. Hän tapaa Kulkurin, välttää täpärästi rankkurin ja vihaiset koirat.

Lopuksi väärinkäsitykset selviävät ja sankarikoirat pelastavat vauvan. Kulkurikin saa kodin ja loppu on sinällään onnellinen, mutta kuinkas ollakaan, kun eivät leväperäiset omistajat ole huolehtineet lemmikkinsä sterilisoinnista niin vahinkopentujahan siitä seuraa.


Alexander McCall Smith: Onni ja siniset kengät

Mma Ramotswe tutkii


Naisten etsivätoimisto nro 1 on saanut taas joukon uusia toimeksiantoja. Tällä kertaa selvitellään Mokolodin luonnonsuojelualueella vallitsevaa outoa pelon ilmapiiriä, ugandalaisen lääkärin hämäriä verenpainelääkebisneksiä ja erään Gaboronessa sijaitsevan opiston keittiöhenkilökunnan tekemisiä; valtion ruuan varastamista ja kiristystä.

Mma Ramotswe oli aikoinaan ajaa pienellä valkoisella pakettiautollaan polkupyörällä liikkuneen Herra Polopetsin päälle. Tätä kautta herra Polopetsi päätyi Mma Ramotswen nykyisen aviomiehen J.L.B Matekonin Tlokweng Road Speedy Motors -autokorjaamolle apumieheksi, joka myös auttaa silloin tällöin korjaamon tiloissa etsivätoimistoa pitäviä naisia tutkimuksissa.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/onni-ja-siniset-kengat-9789511223504

Tällä kertaa liian innokas herra Polopetsi päättää ratkaista luonnonsuojelualueen tapauksen omin päin. Hän saa selville että eräs hoitoon tuotu lintu, kalkkunasarvekas, on kaiken takana. Sitä pidetään perinteisesti Botswanassa epäonnea tuovana otuksena. Herra Polopetsin auttamisyritys päättyy kuitenkin epäonnisesti, kyseisen linnun kannalta.

Ehtivät työteliäät naiset toki muutakin kuin töitä paiskia, kuten juoda lukemattomia teekupposia. Mma Makutsin kihlaus huonekalualalla olevan Phuti Radiphutin kanssa näyttää hetken aikaa olevan vaakalaudalla, mutta asiat selviävät. Hän ehtii jälleen ostaa myös uuden parin kenkiä, valitettavasti kokoa liian pienet ja kapeat. Mma Ramotswe, jolla on perinteinen ruumiinrakenne, kokoilee laihdutuskuuria, mutta lupaavasta alusta huolimatta se ei kauaa kestä.

Charlie, orpotilan Mma Potokwani, edesmennyt Obed Ramotswe, Clowis Andersen, Motholele, Puso.. kaikkien näiden mainioiden henkilöiden seuraan ei vain kyllästy!

sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Kieku ja Kaiku ja Possu

Riimitellyt Mika Waltari, piirtänyt Asmo Alho


http://www.helmet.fi/fi-FIMarjat punaisiksi paistuvat 
Poimijalleen hyvin maistuvat.

Tulossa on possu ahmija,
kaiken herkullisen kahmija.

Näin alkaa ensimmäinen kuvakertomus. Kieku päättää piilottaa marjat, jottei Possu niitä ahmisi. Piilo vaan on hieman kehno maton alla. Possu istahtaa juuri siihen ja sen jälkeen marjat ovat muussina ja kaikki jäävät ilman.

Ahneus ei kannata. Eikä huolimattomuus. Puuro on terveellistä. Ensin työ, sitten leikki. Mitä taakseen jättää, sen edestään löytää. Ylpeys käy lankeemuksen edellä. Parempi laiha rauha kuin lihava riitä. Muun muassa tällaisia todella opettavaisia tarinoita kirja sisältää.

Mika Waltarin riimittely on edelleen vastustamatonta. Näitä kertomuksia tavaa erittäin mielellään vielä miltei seitsemänkymmentä vuotta niiden ensijulkaisun jälkeenkin. Aika on vain tuonut niihin lisää nostalgista kerrostumaa.

Werner Holzwarth/ Wolf Erlbruch: Pikkumyyrä joka tahtoi tietää kuka kehtasi kakkia kikkaran suoraan hänen päähänsä

Tässä kirjassa parasta on värikäs kuvitus ja ilmeikkäät eläimet. Pikkumyyrä närkästyy kun joku kakkii hänen päälleen ja lähtee selvittämään kuka oli niin röyhkeä. Siinä matkalla lukijalle selviää minkälaisia jätöksiä mikin eläin tekee. Kyyhkyn kakka on löysää ja valkoista, lehmän vihreänharmaata, sian uloste haisee.
http://www.helmet.fi/fi-FI

Eli kakkahuumorin ystävälle tämä kuvakirja on oiva, mutta kun sen kerran on lukenut ja syyllinen saatu selville, niin en tiedä naurattaako se uudestaan ja uudestaan. No kenties ainakin pieniä lukijoita ja kuvien katselijoita jaksaa hymyilyttää taas ja taas.



sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Hans de Beer: Pikku jääkarhu saa ystävän

Aikas jännä kirja! Pieni Lasse-jääkarhu kaipaa leikkikaveria ja kuinkas ollakaan, häntä odottaa nurkan takana iso seikkailu. Lasse erehtyy astumaan ansalaatikkoon ja sen lauettua hänet rahdataan monien muiden eläinpoloisten kanssa lentokoneella kauas kotoa Pohjoisnavalta.

Seuraavaksi seuraa juonipaljastus:
http://www.helmet.fi/fi-FILasse pelastuu ja tapaa kokoisensa pienen ruskean Liisa-karhun. Ystävällisen mursun avulla he aloittavat pitkän kotimatkan uiden kohti Pohjoisnapaa, jossa Lassen kovasti kaipaamat äiti ja isä jo vartovat. Niin Liisa-ruskeakarhu päätti myöskin muuttaa sinne.

Hieman isompaa lukijaa ja ehkä pienempääkin kuuntelijaa varmasti jää askarruttamaan, miten metsässä luontaisesti asuva ruskeakarhu pärjää arktisissa oloissa ja mitä on tapahtunut Liisan omille vanhemmille? Entäpä kaikkien niiden muiden vangittujen eläinten perheille? Ja löytävätkö kaikki takaisin turvallisesti kotiin? Entä miksi ne kaikki eläimet (hirvi, susi, jänis, majava, saukko, pöllö, pesukarhu...) alunperin oli edes pyydystetty? Kenties sirkuksen tai eläintarhan vetonaulaksi.

Tämä kirja tarjoaakin oivan keskustelunavauksen lapsen kanssa siitä, mitä se eläinten viihdekäyttö oikein tarkoittaakaan eläinten näkökulmasta.

sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Mauri Kunnas - Reijo Ikävalko: Hullunkurinen lintukirja

Tiesitkö, että kesy korppi voi oppia puhumaan, hippiäinen painaa vain vaivaiset kuusi grammaa, harakan pesässä on katto tai että käki ei tee pesää ollenkaan? (Se laiskimus munii aina toisten lintujen pesiin.)

http://www.adlibris.com/fi/kirja/hullunkurinen-lintukirja-9789512077786Tästä kirjasta voi pieni ja isokin lukija oppia paljon. Kuten, miten erottaa toisistaan kottarainen ja mustarastas? (Jälkimmäinen on isompi ja sillä on pidempi pyrstö.) Tai että palokärjen lempiruokaa ovat hevosmuurahaiset, käpytikka saattaa yhden päivän aikana puhdistaa siemenistä jopa 130 käpyä ja ensimmäiset syysmuuttajat, kuovit, lähtevät kohti etelää jo kesäkuun alussa.

Niin kiva kun linnuista on lukea ja oppia uutta, kyllä Kunnaksen hassun hauskat ja yksityiskohtaiset piirrokset ovat se syy, miksi tähän kirjaan on mukava tarttua kerran toisensa jälkeen. Esimerkiksi rähinöivistä varpusista on aukeaman kokoinen kuva, jossa riittää ihmeteltävää; siinä sojottaa niin kuhmua, laastaria, pesäpallomailaa kuin kainalosauvaakin sikin sokin menneiden lintujen kasasta.

Yhtä vaikuttava on kuva kaupungin ahtaudesta, jossa paikkaansa ja ruokaa metsästävät niin sinisorsat, naurulokit kuin pulutkin; kenellä on Valintatalon muovikassi, kuka taas on pihistänyt pussin popcornia tai sämpylän, patsaan päälle on kakittu ja silinterit, hupparit, karvahatut ja baskerit vain koristavat lintujen päitä.

Kirja on oiva ihan kaikenikäisille lintubongareille muksusta mummiin!