sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Ernst Adler: Pienet pussikarhut

Saksankielinen alkuteos Ko und Ala ilmestyi jo 1970. Lastenkirjat lienevät tuolloin olleet realistisempia kuin tänä päivänä. Ko on vielä melko pieni ja vasta uskaltautunut ulkomaailmaan äidin pussista, kun joutuu jo keskelle tuhoisaa metsäpaloa.

Siihen päättyy huoleton lapsuus eukalyptuksenlehtiä syöden ja muiden pussikarhujen kanssa leikkien. Hän joutuu sekasorron keskellä eroon lajitovereistaan ja eksyy. Muilla eläimilläkään ei ole aikaa sitä auttaa. Papukaijoilla, lyyrypyrstöllä, vesinokkaeläimellä ja lepakoilla on kaikilla omat kiireensä.

Kun Ko kohtaa tiikerikäärmeen, hän luulee jo pelinsä olevan menetetty. Mutta viime hetkellä kiltti naurulintu tulee sen avuksi. Eksyksissä Ko on silti edelleen, eivätkä emut tai kengurutkaan häntä ehdi auttamaan.

Kuivan kauden jälkeen tulee sade ja tulvat ja nälkä ja vilu. Tämä saattaakin olla hieman liian ankea ja pelottava kirja aivan pienimmille. Opettavaisen kuvan siitä toki Australian luonnosta ja luonnon kiertokulusta saa.

Ja tapaahan Ko lopulta tyttöpussikarhu Alan ja mukavia ihmisiä ja päätyy suojelualueelle (metsästäjät ja dingot kun ovat hävittäneet kannan alhaiseksi), missä koittaa iloinen jälleennäkeminen vanhempien ja muiden vanhojen tuttujen lajitovereiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti