sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Alexander McCall Smith: Onni ja siniset kengät

Mma Ramotswe tutkii


Naisten etsivätoimisto nro 1 on saanut taas joukon uusia toimeksiantoja. Tällä kertaa selvitellään Mokolodin luonnonsuojelualueella vallitsevaa outoa pelon ilmapiiriä, ugandalaisen lääkärin hämäriä verenpainelääkebisneksiä ja erään Gaboronessa sijaitsevan opiston keittiöhenkilökunnan tekemisiä; valtion ruuan varastamista ja kiristystä.

Mma Ramotswe oli aikoinaan ajaa pienellä valkoisella pakettiautollaan polkupyörällä liikkuneen Herra Polopetsin päälle. Tätä kautta herra Polopetsi päätyi Mma Ramotswen nykyisen aviomiehen J.L.B Matekonin Tlokweng Road Speedy Motors -autokorjaamolle apumieheksi, joka myös auttaa silloin tällöin korjaamon tiloissa etsivätoimistoa pitäviä naisia tutkimuksissa.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/onni-ja-siniset-kengat-9789511223504

Tällä kertaa liian innokas herra Polopetsi päättää ratkaista luonnonsuojelualueen tapauksen omin päin. Hän saa selville että eräs hoitoon tuotu lintu, kalkkunasarvekas, on kaiken takana. Sitä pidetään perinteisesti Botswanassa epäonnea tuovana otuksena. Herra Polopetsin auttamisyritys päättyy kuitenkin epäonnisesti, kyseisen linnun kannalta.

Ehtivät työteliäät naiset toki muutakin kuin töitä paiskia, kuten juoda lukemattomia teekupposia. Mma Makutsin kihlaus huonekalualalla olevan Phuti Radiphutin kanssa näyttää hetken aikaa olevan vaakalaudalla, mutta asiat selviävät. Hän ehtii jälleen ostaa myös uuden parin kenkiä, valitettavasti kokoa liian pienet ja kapeat. Mma Ramotswe, jolla on perinteinen ruumiinrakenne, kokoilee laihdutuskuuria, mutta lupaavasta alusta huolimatta se ei kauaa kestä.

Charlie, orpotilan Mma Potokwani, edesmennyt Obed Ramotswe, Clowis Andersen, Motholele, Puso.. kaikkien näiden mainioiden henkilöiden seuraan ei vain kyllästy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti