maanantai 17. syyskuuta 2018

Annika Luther: Opettajainhuone

Jälleen yksi kouluvuosi pyörähtää käyntiin Helsingin Töölössä sijaitsevassa ruotsinkielisessä Diktonius-koulussa. Yläasteen ja lukion oppilaiden arkea rytmittää seuraavat kuukaudet taas oppitunnit ja muu koulutoiminta. Ei se tunnu helppoa olevan opettajillakaan palata jälleen sorvin ääreen pitkän loman jälkeen.

Opettajainhuoneeseen kerääntyy kitkerän makuista sumppia välitunneilla litkimään joukko ihmisiä, joista yksi miettii eläköitymistä, toinen on vasta itse saanut opinnot suoritettua ja kolmas on alan vaihtaja, joka törmää yllättäviin kulttuurieroihin bisnes- ja koulumaailman välillä.

Yllättävän vähän opettajien aika tuntuu tässä kirjassa keskittyvän itse oppituntien suunnitteluun ja pitämiseen. Suurempi panos heiltä kuluu erilaisten teemapäivien ja kehitystehtävien sumplimisessa. Milloin on puolukanpoimintaa, milloin taas runoseminaaria. Työpaikkaromanssikin leimahtaa liekkeihin ennen kuin suvivirsi soi.

Tässä huumorilla höystetyssä romaanissa on kuitenkin traagisempikin puolensa, koulukiusaaminen ja työelämässä loppuun palaminen luikertelevat eliittikoulunkin arkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti