maanantai 17. syyskuuta 2018

Annika Luther: Opettajainhuone

Jälleen yksi kouluvuosi pyörähtää käyntiin Helsingin Töölössä sijaitsevassa ruotsinkielisessä Diktonius-koulussa. Yläasteen ja lukion oppilaiden arkea rytmittää seuraavat kuukaudet taas oppitunnit ja muu koulutoiminta. Ei se tunnu helppoa olevan opettajillakaan palata jälleen sorvin ääreen pitkän loman jälkeen.

Opettajainhuoneeseen kerääntyy kitkerän makuista sumppia välitunneilla litkimään joukko ihmisiä, joista yksi miettii eläköitymistä, toinen on vasta itse saanut opinnot suoritettua ja kolmas on alan vaihtaja, joka törmää yllättäviin kulttuurieroihin bisnes- ja koulumaailman välillä.

Yllättävän vähän opettajien aika tuntuu tässä kirjassa keskittyvän itse oppituntien suunnitteluun ja pitämiseen. Suurempi panos heiltä kuluu erilaisten teemapäivien ja kehitystehtävien sumplimisessa. Milloin on puolukanpoimintaa, milloin taas runoseminaaria. Työpaikkaromanssikin leimahtaa liekkeihin ennen kuin suvivirsi soi.

Tässä huumorilla höystetyssä romaanissa on kuitenkin traagisempikin puolensa, koulukiusaaminen ja työelämässä loppuun palaminen luikertelevat eliittikoulunkin arkeen.

keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Kim Izzo: Avioliitto Jane Austenin tapaan

Kate Shaw asuu New Yorkissa, hän on töissä muotilehdessä ja hänen elämänsä vaikuttaa kaikin puolin kadehdittavalta ja hohdokkaalta. Mutta  kirjahan olisi läpeensä tylsä jollei päähenkilö sitten alkaisi kohdata vastoinkäymisiä.

Hänen rakas isoäitinsä sairastuu vakavasti, äiti paljastuu peliriippuvaiseksi, pian Kate onkin jo työtön ja asuntokin menee alta. Jane Austenin romanttiset kirjat ovat aina tuoneet Katelle lohtua ja niihin hän päättää nytkin tukeutua.

Freelancetoimittajana Kate alkaa kirjoittaa juttua siitä, millainen olisi nykyajan avioliitto Jane Austenin sankarittarien tapaan, eli kuinka toisin sanoen napata rikas aviomies. Se alkaa työnä mutta muuttuu pikku hiljaa todeksi. Kate onnistuu kuin onnistuukin luovimaan rikkaiden sisäpiiriin. Pian hän jo matkustelee yksityisillä suihkukoneilla ympäri Eurooppaa ja osallistuu poolotapahtumiin.

Mutta lopulta kun hääkellot jo melkein kilkattavat, alkaa Kate epäröidä. Onko hän sittenkin tekemässä virheen? Tekeekö raha ja loppuelämän taloudellinen turva hänet onnelliseksi vai ovatko ystävät oikeassa, kun sanovat ettei häntä enää ole tunnistaa siksi samaksi Kateksi, joka hän aiemmin oli.

Hauska, romanttinen satu aikuisille. Juonenkäänteet pitävät otteessaan ja tarina etenee kepeästi, vaikka totta kai loppu on ennalta arvattavissa.

maanantai 10. syyskuuta 2018

Helen Fielding: Bridget Jones - Vauvapäiväkirja

Kaikkihan me muistamme ikisinkku Bridget Jonesin, jonka kohelluksia olemme voineet seurata aiemmin julkaistuissa kirjoissa Elämäni sinkkuna ja Elämä jatkuu. Romaanissa Mad About the Boy Bridgetistä olikin tullut perheenäiti, joka tosin edelleen aiheuttaa hämmentäviä tilanteita. Siihen väliin ajallisesti sijoittuva Vauvapäiväkirja kertoo Bridgetin raskausajasta.

Ja eihän Bridget olisi Bridget jollei kaikki olisi taas mullin mallin. Hän huomaa olevansa raskaana nelikymppisenä. Harmi vain ettei hän ole parisuhteessa ja isäehdokkaitakin on kaksi: Vanha kunnon Mark Darcy ja hurmaavan lipevä Daniel Cleaver.

Tässä päiväkirjassa ei enää lasketa kulautettuja alkoholiannoksia, polttettuja savukkeita tai seurata painon jojoamista. Kahdesta ensimmäisestä Bridget joutuu luopumaan ja vatsassa juustoperunoita vaativa vauva pitää huolen että paino tietenkin tasaisesti nousee. Töissä Sit up Britainin studiolla sattuu kommelluksia, isäehdokkaat osallistuvat yhdessä synnytysvalmennukseen ja Danielkin tilapäisesti kunnostautuu ja saapuu jopa ultraan.

Lapsi syntyy lopulta lasketun ajan jälkeen, isovanhemmat ovat sopeutuneet tilanteeseen pienen nikottelun jälkeen ja lopussa selviää kuka se isäkin oikeasti on. Hauskaa luettavaa alusta loppuun.

keskiviikko 8. elokuuta 2018

Inna Patrakova: Naapurit

Kulttuurit kohtaavat kun Leppästen pariskunnan kesämökin naapuriin muuttaa pietarilaiset Nikolai ja Lena ja Lenan minisika Boris.

Yhteistä kieltä ei ole ja hykerryttävän hauskoja tilanteitahan siitä syntyy kun suomalaiset esimerkiksi yrittävät elekielen (sekä omenan ja biojätepussin) avulla opastaa venäläisiä kierrätyksen saloihin.

Leppästen toivomasta rauhasta ei ole enää tietoakaan kun naapurimökissä juhlitaan, kestitään vieraita ja eletään aivan eri vuorokausirytmissä. Pinna kiristyy naapurusten välillä äärimmilleen viimeistään siinä vaiheessa kun Nikolai tuo rantaan uuden uljaan (ja valtavan) huvipurtensa.

Hauskaa kesäluettavaa kaiken kaikkiaan ja lopussa myös jännempiä juonenkäänteitä kun Leppästen tytär ylittää junalla itärajan ja prinssin sijaan törmää alamaailman pikkurikollisiin.

maanantai 6. elokuuta 2018

David Safier: Happy family

Emma Wünschmann pitää omaa, ei niin kannattavaa, kirjakauppaa. Hänen avioliittonsa on väljähtänyt ja välit teini-ikäiseen tyttäreen ja poikaan melko kireät. Kun hän vielä törmää vanhaan työkaveriinsa, jonka ura ja elämä Emman hylkäämällä kustannusalalla vaikuttaa hohdokkaalta, alkaa Emman mitta olla täysi. Hän päättää purkaa patoumia huutamalla keskellä katua, kuinka surkeaa hänen elämänsä oikein on, mikä ei sitten ollutkaan kovin fiksusti tehty.

Tuon kohtalokkaan illan jälkeen Wünschmannin perhe muuttuu vampyyriksi, ihmissudeksi, muumioksi ja hirviöksi. He saavat uusia voimia ja päätyvät kiusallisiin tilanteisiin tavallisten kuolevaisten kanssa. Saavat he myös apua ystäviltään ja lainaan keltaisen bussin, jolla aloittavat pitkän matkan kohti Transilvania. Heidän suunnitelmansa ja ainoa toivonsa saada vanha elämänsä takaisin on löytää heidät kironnut vanha nainen ajoissa.

Se mikä näissä aikuisten saduissa on usein ongelmana, on se, että lapsille ne ovat liian pelottavia ja aikuisille taas liian lapsellisia. Mutta löytyy varmasti paljon siitä väliltä niitäkin, joihin tämän kaltainen huumori uppoaa.

sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Cecilia Samartin: Mofongo

Sebastian on kymmenen vuotias poika, joka käy koulua kuten muutkin ikäisensä lapset. Hän on kuitenkin huomattavan pieni kokoinen, eikä hän voi juosta tai urheilla, kuten ikätoverinsa. Hänellä on sydänvika, jota lääkärit eivät ole onnistuneet korjaamaan.

Sebastianin äiti suojelee pientä poikaansa leijonaemon lailla. Koko perheen elämä pyöriikin pitkälti sairauden ympärillä ja vanhempien parisuhdekin natisee liitoksissaan. Sebastianilla on ymmärtäväinen opettaja mutta ei hänkään kaikkea huomaa. Sebastiania kiusataan koulussa.

Abuela Lola, pojan isoäiti, on hyvin tärkeä ja hänen pienestä talostaan on muodostunut turvasatama Sebastianille. Sinne hän kiirehtii aina koulun jälkeen. Kaikki näyttää hetken aikaa olevan vaakalaudalla kun Lola saa vakavan sairaskohtauksen. Hän kuitenkin toipuu, mutta ei aivan entiselleen.

Lola värjää harmaat hiuksensa punaisiksi, peruu vanhainkodin mauttomat valmisruokapakkaukset, joita lähetti hänelle on päivittäin toimittanut ja heittää roskiin sähkökynttilät. Tästä lähin isoäidin talossa palavat jälleen oikeat kynttilät, sukulaisten kauhuksi, ja hän alkaa itse valmistaa herkullisia puerto ricolaisia ruokia Sebastian apukokkinaan.

Vähitellen poika alkaa lihoa ja Lolan pöydän ääreen alkaa kerääntyä ruoka-aikaan tämän eripuraisia sukulaisia, naapureita ja ystäviä. Edessä häämöttää jälleen uusi sydänleikkaus, joka kenties saattaisi muuttaa sen verran, että Sebastian pääsisi toteuttamaan unelmansa ja pelaamaan jalkapalloa. Ihan niin kuin muutkin lapset.

Tarina sisältää paitsi ruokareseptejä, surullisia kohtaloita kuin yliluonnollisia kokemuksia ja nauruakin. Vaikuttava kirja kaiken kaikkiaan.

keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Inga Röning: Unisammakko

Unisammakko jatkaa siitä mihin Röningin esikoisromaanissa Hippiäisessä jäätiin. Vauva on nyt syntynyt ja edessä on kaikenlaisen uuden opettelu.

Imettäminen ei ota sujuakseen, neuvolakäynnit aiheuttavat lievää paniikkia, tai oikeastaan uusilla vanhemmille ihan kaikki muutkin tilanteet ovesta ulos lähtemisestä alkaen. Vauvan varustelu se vasta mystistä puuhaa onkin. Aukeaa ihan uusi maailma; ai tälläistäkin on olemassa ja kai se nyt sitten pitää hankkia ettei vain turmele lapsen herkkää kehitystä jo heti alku metreillä.

Jotain samaistuttavaa pienten lasten vanhemmat tästä varmaan paikoin löytävät, välillä äidin panikointi ja hösellys menee niin överiksi, ettei se enää hymyilytä, lähinnä aiheuttaa ärtymystä. Mutta pienistä ylilyönneistä huolimatta on kirjassa hauskojakin kohtia. Miksikään vanhemmuuden käsikirjaksi tai vertaistueksi siitä ei ole, eikä tietenkään ole ollut tarkoituskaan olla.

sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Karin Erlandsson: Minkkitarha

Pohjanmaalla asuva Evert saa ajatuksen; hän perustaa minkkitarhan. Poika Lars-Mikael seuraa isänsä jalanjäljillä. Minkit haisevat, eikä niitä voi syödä mutta niillä voi rikastua.

Tarhoja alkaa nousta kuin sieniä sateella. Kovaa työtähän se on mutta rouvat saavat kulkea komeissa turkeissa ja nahkonta-ajan ja turkishuutokauppojen jälkeen on varaa lähteä etelän lomille.

Kettutytöt on uusi ilmiö, joka aiheuttaa huolta. Ja perhesuhteet ovat kovilla kun kaikki tuntuu pyörivän vain niiden minkkien ympärillä.

Aihe on aika ankea ja kirja välillä ahdistavakin mutta välillä sentään huumori pilkistää kesken rehevien hahmojen vuoropuhelun.

sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Tässä kirjailijan esikoisromaanissa vilisee kissoja ja käärmeitä. Siinä seurataan nuoren tytön järjestetyn avioliiton alkuvaiheita, jotka sijoittuvat ajallisesti yksiin Jugoslavian hajoamisen kanssa, sekä perheen saapumista pakolaisina Suomeen.

Avioliitto ei ole onnellinen, mies on väkivaltainen, sota kauhea mutta ei Suomeen sopeutuminenkaan käy helposti, etenkään vanhemmilta. Nuoret ovat mukautuvaisempia, käyvät kouluja, opiskelevat ja löytävät suomalaisia kumppaneita.

Mutta niitä kissoja ja käärmeitä kirjassa tosiaan esiintyy. Paljon jää lukijan mielikuvituksen varaan, mitkä ovat todellisia. Kiehtova tarina kaiken kaikkiaan, eikä sitä ainakaan kesken malta jättää. 

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Unohtumaton lentomatka


 Clive Alan ja Tuomas Mäkelä

Muumipapalle, Muumipeikolle ja Nipsulle koittaa tilaisuus seikkailla kun he pääsevät Niiskun ilmalaivan kyytiin! Vaan kuinkas sitten käykään?

Tuuli yltyy yllättäen myrskyksi ja Niiskun kompassi lentää yli laidan. Ystävykset joutuvat pinteeseen; kuinka he nyt löytävät takaisin Muumilaaksoon?

Mutta onneksi he saavat apua yllättävältä taholta. Taikuri ratsastaa mustalla pantterillaan kuin tilauksesta  täysikuun editse etsiskellessään punaista rubiinia.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Cathy Kelly: Näytön paikka

Millerin perhe näyttää ulkoisesti ihanteelliselta. Rose ja Hugh ovat olleet naimisissa kunnioitettavat neljäkymmentä vuotta ja suunnittelevat näyttäviä juhlia.

Heidän kolme tytärtään ovat kukin menestyviä; Stella on lakimies, hänellä on tytär, Tara käsikirjoittaa yhtä Irlannin suosituinta saippuasarjaa ja on juuri mennyt naimisiin ja perheen kuopus Holly työskentelee duplinilaisessa tavaratalossa ja viettää ystäviensä kanssa menevää elämää.

Mutta kuten sanonta kuuluu moni kakku päältä kaunis. Vanhempien hääpäivänä Rose päättää yllättää kaikki ja jättää miehensä. Hän pakenee maaseudun rauhaan, miettimään elämäänsä. Stellallakaan ei ole niin helppoa yksinhuoltajana ja uusperheen perustaminen se vasta työlästä voikin olla. Tara huomaa ettei sittenkään tunne niin kovin hyvin tuoretta aviomiestään, ehkä he menivät liian nopeasti naimisiin. Kaunis Holly kamppailee itsetunto-ongelmien kanssa, vaikka ylipaino on jo karistettu se kummittelee yhä mielessä samoin kuin hänen lapsuuden kokemuksensa.

Tämä tarina rakkaudesta ja perhesuhteista imaisee lukijansa mukaan. Kerronta on sujuvaa, taattua Kellyä.

sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Yukiko Tanno & Mako Taruishi: Kirje joulupukilta

Lunta tuprusi, kinokset kasvoivat ja Posti-Hiiri lähti kierrokselleen laukku täynnä kirjeitä. Oli jouluaatto.

Kuinkas ollakaan hän liukastui, kirjeet lensivät hankeen ja yksi niistä pääsi kastumaan. Miten hän nyt pystyisi toimittamaan sen perille kun osoitteesta ei saanut selvää?

Onneksi metsässä asuu avuliasta väkeä. Neiti Jänis, herra Varis, herra Kettu, Pöllö-muori, Pikku-Orava ja Karhu-vaari alkoivat yhdessä auttaa Posti-Hiirtä. Ja aina vain jännemmäksi menee kun selviää, että kirje on itse Joulupukilta!

Välillä näinkin päin. Yleensähän Joulupukki vain vastaanottaa kirjeitä. Oivaa luettavaa yhdessä pienten joulunodottajien kanssa.



perjantai 25. toukokuuta 2018

Pieni muumilukemisto: Vesipeto Surku

Tapani Bagge - Tuomas Mäkelä


Surku-koiraa harmittaa. Hän haluaisi uida niin kuin muutkin Muumilaakson asukkaat, mutta hän ei vain uskella. Ei vaikka hänellä on varustus kunnossa pelastusliiviä, uimarengasta ja kellukkeita myöten. Pikku Myykin yrittää Surkua yllyttää ja Muumipeikko keksii ehdottaa josko tämä voisi kokeilla edes venettä päästäkseen lähemmäs merta.

Hemuli törmää omaan ongelmaan tehdessään puutarhatöitä; ampiaiset ovat tehneet pesän hänen ruusupensaaseensa! Haisuli sattuu paikalle pitkän kepin kanssa ja sillä kun vähän sohii niin ampiaiset muuttuvat aika äkeiksi. Ne kintreillään Haisuli suuntaa kiireen vilkkaa rannalle ja hups vaan Surkun ongelma ratkeaa kuin itsestään.

Hassun hauska kertomus saa onnellisen lopun niin kuin Muumilaaksossa aina tuppaa käymään.

keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Kajsa Ingemarsson: Kohtalonpyörä

Ruotsalaiseen pikkukaupungin idylliin on mukava pujahtaa. Naapuruston rauhaa vain alkaa ravisuttaa uusi asukas. Vieraita autoja alkaa liikkua hiljaisella kadulla. Mitä hänen talonsa suljettujen verhojensa takana oikein tapahtuu?

Varmasti jotain hämäräperäistä, ajattelee Miriam. Tosin hänen eläkeikää lähestyvä aviomiehensä ei ole yhtä kiinnostunut uuden naapurin liikkeistä. Eikä myöskään toinen naapuri, kampaajana työskentelevä teini-ikäisen pojan yksinhuoltajaäiti Nina, ole vakuuttunut että heidän olisi syytä asiaan puuttua. Kadulle melko hiljattain itsekin muuttanut Ellinor lupaa kuitenkin Miriamia rauhoitellakseen osallistua yhteiseen iltaan, jolloin naiset keskustelisivat tilanteesta. Hänellä on pieni lapsi ja nykyään päivisin aikaa tehdä vaunulenkkejä ja piipahtaa kahvilla naapurustossa. Kunhan hänen aviomiehensä vain tulisi edes joskus ajoissa töistä kotiin ja hoitaisi oman osansa lapsenhoidosta.

Jokaisella siis omat elämäntilanteensa ja siloitellun pinnan alla huolensa. Naiset ystävästyvät, uskaltautuvat yksi toisensa jälkeen salaperäisen uuden naapurin rappusille soittamaan ovikelloa ja päättävät jopa lähteä yhteiselle matkalle Tukholmaan. Kenen aviomies paljastuu pettäjäksi, kuka löytää uuden romanssin ja kuka kokonaan uuden suunnan elämälleen? Se selviää lukemalla tämän kepeän hyvänmielen romaanin, joka etenee leppoisasti.