perjantai 4. maaliskuuta 2016

Eeva Joenpelto: Vetää kaikista ovista

Väkevä romaani ihmisistä Suomen itsenäistymisen ja kansalaissodan jälkimainingeissa. Valkoisten ja punaisten välinen kahtiajako on vielä tuoreessa muistissa ja toisten haavat paranevat nopeammin kuin toisten.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/vetaa-kaikista-ovista-9789510363027
Kauppias Hänninen haaveilee uudesta ja suuresta talosta. Hänen vaimonsa tuskailee epätyydyttävää avioliittoaan ja perheen kahden tyttären naimakauppoja. Etenkin Anja häälyy kahden vaiheilla; varakkaan perheen kansakoulun opettajaksi opiskeleva poika vai vankileiriltä kotiutunut entinen punakaartilainen. Hänen siskonsa Inkeri on alusta asti varma omasta valinnastaan, maata kiertävästä kauppiaasta, mutta onko tästä asettumaan aloilleen ja miten kääntää miestä kovasti karsastavan isän pää.

Talon piian ja etenkin emännän serkun, Gröönroosin lesken, vahvaa murretta voi nykylukijan olla paikoin hankala tulkita. Kovin on kieli kehittynyt sadassa vuodessa. Teos on silti mukaansatempaava ja sitä huomaa jäävänsä pohtimaan tutuiksi tulleiden hahmojen kohtaloita sen jälkeen kun viimeinenkin sivu tästä kirjajärkäleestä on käännetty (510 sivua). Mutta ei hätää, heidän myöhäisempiä vaiheitaan voi seurata tämän aikansa (1974 ilmestyneen) menestysromaanin poikimassa Lohja-sarjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti