sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Jojo Moyes: Jos olisit tässä

http://www.adlibris.com/fi/kirja/jos-olisit-tassa-9789512402564Lou Clark on töissä lentokentän pubissa ja kaipaa edesmennyttä neliraajahalvaantunutta poikaystäväänsä Williä. Kun hän vielä putoaa katolta ja murtaa luitaan, voisi sanoa ettei hänellä hirven hyvin pyyhi.

Uusi pomo on kauhea, samoin työasu ja peruukki, joita hän joutuu pitämään. Kosteassa kellarissa pidetyt sururyhmän tapaamiset muodostavat hänen sosiaalisen elämänsä oman perheen lisäksi.

No kirja olisi enemmän kuin tylsä, jos ei ennen pitää Loun elämään alkaisi ilmestyä uusia juonenkäänteitä ja ihmisiä, kuten ambulanssikuski-Sam ja Willin tytär.

Tämä romaani on jatkoa kirjalle Kerro minulle jotain hyvää, johon aion seuraavaksi tarttua. Sen verran sympaattisilta nämä henkilöt ja heidän seuransa tuntuivat.

sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Steven Rowley: Lily ja mustekala

http://www.adlibris.com/fi/kirja/lily-ja-mustekala-9789522793553Tedin paras ystävä on iäkäs mäyräkoira, jonka silmäkulmaan ilmestyy kasvain. Tai mustekala, kuten Ted sitä itsepäisesti nimittää. Varmasti jokaisen lemmikinomistajan painajainen, kun pitäisi päättää mitä tehdä ja koska on oikea aika luopua.

Ted on nelikymppinen sinkku, jonka ura eivätkä ihmissuhteet ole kovin kummoisessa jamassa. Hän viettääkin illat pelaten koiransa kanssa lautapelejä ja jutellen niin ikään koiransa kanssa söpöistä pojista. Ja käy hän myös säännöllisesti terapeutilla.

Surua, iloa, haikeutta. Aikamoinen tunteiden kirjo käydään läpi tätä kirjaa lukiessa. Jännittävänä loppuhuipennuksena suuri ja ratkaiseva kamppailu merellä. Voittaako team Ted ja Lily vai viekas mustekala?

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Ernst Adler: Pienet pussikarhut

Saksankielinen alkuteos Ko und Ala ilmestyi jo 1970. Lastenkirjat lienevät tuolloin olleet realistisempia kuin tänä päivänä. Ko on vielä melko pieni ja vasta uskaltautunut ulkomaailmaan äidin pussista, kun joutuu jo keskelle tuhoisaa metsäpaloa.

Siihen päättyy huoleton lapsuus eukalyptuksenlehtiä syöden ja muiden pussikarhujen kanssa leikkien. Hän joutuu sekasorron keskellä eroon lajitovereistaan ja eksyy. Muilla eläimilläkään ei ole aikaa sitä auttaa. Papukaijoilla, lyyrypyrstöllä, vesinokkaeläimellä ja lepakoilla on kaikilla omat kiireensä.

Kun Ko kohtaa tiikerikäärmeen, hän luulee jo pelinsä olevan menetetty. Mutta viime hetkellä kiltti naurulintu tulee sen avuksi. Eksyksissä Ko on silti edelleen, eivätkä emut tai kengurutkaan häntä ehdi auttamaan.

Kuivan kauden jälkeen tulee sade ja tulvat ja nälkä ja vilu. Tämä saattaakin olla hieman liian ankea ja pelottava kirja aivan pienimmille. Opettavaisen kuvan siitä toki Australian luonnosta ja luonnon kiertokulusta saa.

Ja tapaahan Ko lopulta tyttöpussikarhu Alan ja mukavia ihmisiä ja päätyy suojelualueelle (metsästäjät ja dingot kun ovat hävittäneet kannan alhaiseksi), missä koittaa iloinen jälleennäkeminen vanhempien ja muiden vanhojen tuttujen lajitovereiden kanssa.

sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä

Park So-nyo katoaa jäljettömiin Soulin metroaseman tungoksessa. Aviomies astuu junaan ja huomaa, että viisikymmentä vuotta askelen hänen perässään kävellyt vaimo ei ehtinytkään kyytiin ennen ovien sulkeutumista.

Lapset alkavat etsiä äitiään. He julkaisevat netissä katoamisilmoituksen ja painavat lentolehtisiä, joita alkavat jakaa asemilla, kaduilla, ravintoloissa, joka paikassa josta keksivät äitiä etsiä. Turhaan.

Vasta kun vaimo, käly ja äiti katoaa, alkavat perheenjäsenet arvostamaan niitä kaikkia uhrauksia ja huolenpitoa, jota ovat melko yksipuolisesti vuosikymmenet saaneet osakseen. Puoliorpo Park So-nyo oli vasta 17 vuotias kun avioitui täysin tuntemattoman miehen kanssa, kuten tuolloin usein tapana oli. Hän ei ollut käynyt kouluja eikä edes osannut lukea. Irvokasta että hänen toisesta tyttärestään tuli kirjailija.

Vuodet kuluivat peltotöissä, ruokaa tehden, lapsista ja talosta huolehtiessa. Aviomies huiteli missä lie ja sitten taas palasi. Park So-nyo kuori retikoita ja valmisti kimchiä, pelkäsi että ruoka loppuisi kesken kun kasvavat lapset sitä ahmivat. Ei sillä että lapset olisivat edes aikuistuttuaan ja kaupunkiin muutettuaan sitä osanneet arvostaa, että maalta kaupunkiin junalla matkustanut äiti raahasi mukanaan kimchiä ja riisikakkuja. Pakkaseen ne kuulemma menivät ja sinne unohtuivat.

No lapset nyt vain ovat itsekkäitä. Hyvä jos edes siinä vaiheessa kun itse saavat lapsia ymmärtävät, että heidänkin äitinsä ovat joskus olleet lapsia ja nuoria haaveineen, eivätkä aina “vain äitejä”. Mutta kelvottomalle aviomiehelle ei oikein löydy ymmärrystä, miksei hän ole arvostanut vaimoaan silloin kun tämä oli elossa ja auttanut, tai toimittanut edes ajoissa sairaalaan.

Kauniisti äidistä kirjoitettu kirja.

Anita Jeram: Ja nyt kaikki yhdessä

Pupulla, Ankanpojalla ja Hiirineidolla on oma Nuppuslaulu, jota he tykkäävät laulaa yhdessä. Se kertoo siitä kuinka Pupu on soma ja äidin ikioma. Siinä on myös Ankanpojan oma kohta kvaak-kvaak ja Hiirineidon ii-ii!

Äiti Kani on adoptoinut ankan ja hiiren ja on nyt myös niiden äiti, vaikkei samalta näytäkään.

Laulamisen lisäksi nuppuset tietenkin myös leikkivät. Ankanpoika on paras litsis-lätsis-leikeissä, Hiirineito erilaisissa tasapainoiluissa ja Pupu hyppyleikeissä. Jokainen siis on hyvä jossain.

Mutta on kaveruksilla jotain yhteistäkin: kaikilla on suhteellisen isot jalat ja Äiti Kanilla kaikista isoimmat.