perjantai 14. lokakuuta 2016

Hunter S. Thompson: Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa

Toimittaja Raul Duke suuntaa Las Vegasiin lakimiehensä ja ystävänsä tohtori Gonzon kanssa. Miehet vuokraavat/ varastavat hulppean avoauton ja pakkaavat mukaan kaamean kasan huumeita, alkoholia ja muita päihtymistarkoitukseen käypiä tuotteita. Duken on tarkoitus kirjoittaa juttu legendaarisesta Mint 400 rallista. Jatkuvan päihtymistilan vuoksi työnteko jää sivurooliin ja kirjan sivut täyttyvät yleistä sekoilusta ja pahennuksen aiheuttamisesta.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/pelkoa-ja-inhoa-las-vegasissa-9789524832960
Toisessa osassa Duke ja Gonzo haalivat vielä lisää huumeita, vaihtavat autoa ja hotellia ja jatkavat riehumista ja rähinöintiä piirisyyttäjien huumekonferenssissa. Sääliksi käy miesten tielle joutuvia kasinoiden työntekijöitä ja muita asiakkaita. Liekö parivaljakolla itselläänkään kovin hyvin mene.

Thompsonin tekstit julkaistiin alunperin Rolling Stone lehdessä 1971 ja nostivat miehen jonkinlaiseen kulttimaineeseen. Jotain hän varmasti onnistuukin kuvaamaan amerikkalaisesta sielunmaisemasta, vaikka aika vieraalta kirjan sankareiden järjetön kohellus tuntuukin tavallisesta kaduntallaajasta. Jos Las Vegasissa on käynyt, tutut edelleen pystyssä olevat hotellit ja muut kirjassa vilahtavat maamerkit sentään auttavat tunnistamaan, että samasta kaupungista on kuitenkin kyse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti