sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat

http://www.adlibris.com/fi/kirja/kun-kyyhkyset-katosivat-9789520107819Oksasen vaikuttava romaani kuvaa Viron lähihistoriaa. Neuvostoliiton miehitys on juuri päättynyt 1941. Tilalle ovat tulleet Saksalaiset, joiden vetäydyttyä 1944 Viro palaa jälleen vuosikymmeniksi Neuvostoliiton vallan alle. Kirjan keskiössä olevat serkukset Roland ja Edgar tasapainoilevat ylhäältä määrättyjen raamien ja omien arvovalintojen ikeessä. Rolandin kihlattu kuolee ja vasta aivan kirjan lopussa selviää hänen lopullinen kohtalonsa. Ainakin itseni se pääsee yllättämään.

Välillä loikataan 1960-luvulle, jolloin KGB piti visusti silmällä kaikkea, eikä elämä muutenkaan ollut helppoa elintason ollessa matala ja vähän kaiken ollessa kortilla. Edgar kirjoittaa itse värittämäänsä historiateosta. Hänen onneton aviolittonsa Juuditin kanssa on vielä kasassa, vaikka molemmilla on omat salaisuutensa.

Tämä kaiken kaikkiaan hengästyttävä teos kuvaa Viron historiaa tarkemmin ja osuvammin kuin perinteiset historiankirjat. Siitä ei saa puisevan kuivaa tekemälläkään.


perjantai 14. lokakuuta 2016

Hunter S. Thompson: Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa

Toimittaja Raul Duke suuntaa Las Vegasiin lakimiehensä ja ystävänsä tohtori Gonzon kanssa. Miehet vuokraavat/ varastavat hulppean avoauton ja pakkaavat mukaan kaamean kasan huumeita, alkoholia ja muita päihtymistarkoitukseen käypiä tuotteita. Duken on tarkoitus kirjoittaa juttu legendaarisesta Mint 400 rallista. Jatkuvan päihtymistilan vuoksi työnteko jää sivurooliin ja kirjan sivut täyttyvät yleistä sekoilusta ja pahennuksen aiheuttamisesta.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/pelkoa-ja-inhoa-las-vegasissa-9789524832960
Toisessa osassa Duke ja Gonzo haalivat vielä lisää huumeita, vaihtavat autoa ja hotellia ja jatkavat riehumista ja rähinöintiä piirisyyttäjien huumekonferenssissa. Sääliksi käy miesten tielle joutuvia kasinoiden työntekijöitä ja muita asiakkaita. Liekö parivaljakolla itselläänkään kovin hyvin mene.

Thompsonin tekstit julkaistiin alunperin Rolling Stone lehdessä 1971 ja nostivat miehen jonkinlaiseen kulttimaineeseen. Jotain hän varmasti onnistuukin kuvaamaan amerikkalaisesta sielunmaisemasta, vaikka aika vieraalta kirjan sankareiden järjetön kohellus tuntuukin tavallisesta kaduntallaajasta. Jos Las Vegasissa on käynyt, tutut edelleen pystyssä olevat hotellit ja muut kirjassa vilahtavat maamerkit sentään auttavat tunnistamaan, että samasta kaupungista on kuitenkin kyse.