sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Cecilia Samartin: Mofongo

Sebastian on kymmenen vuotias poika, joka käy koulua kuten muutkin ikäisensä lapset. Hän on kuitenkin huomattavan pieni kokoinen, eikä hän voi juosta tai urheilla, kuten ikätoverinsa. Hänellä on sydänvika, jota lääkärit eivät ole onnistuneet korjaamaan.

Sebastianin äiti suojelee pientä poikaansa leijonaemon lailla. Koko perheen elämä pyöriikin pitkälti sairauden ympärillä ja vanhempien parisuhdekin natisee liitoksissaan. Sebastianilla on ymmärtäväinen opettaja mutta ei hänkään kaikkea huomaa. Sebastiania kiusataan koulussa.

Abuela Lola, pojan isoäiti, on hyvin tärkeä ja hänen pienestä talostaan on muodostunut turvasatama Sebastianille. Sinne hän kiirehtii aina koulun jälkeen. Kaikki näyttää hetken aikaa olevan vaakalaudalla kun Lola saa vakavan sairaskohtauksen. Hän kuitenkin toipuu, mutta ei aivan entiselleen.

Lola värjää harmaat hiuksensa punaisiksi, peruu vanhainkodin mauttomat valmisruokapakkaukset, joita lähetti hänelle on päivittäin toimittanut ja heittää roskiin sähkökynttilät. Tästä lähin isoäidin talossa palavat jälleen oikeat kynttilät, sukulaisten kauhuksi, ja hän alkaa itse valmistaa herkullisia puerto ricolaisia ruokia Sebastian apukokkinaan.

Vähitellen poika alkaa lihoa ja Lolan pöydän ääreen alkaa kerääntyä ruoka-aikaan tämän eripuraisia sukulaisia, naapureita ja ystäviä. Edessä häämöttää jälleen uusi sydänleikkaus, joka kenties saattaisi muuttaa sen verran, että Sebastian pääsisi toteuttamaan unelmansa ja pelaamaan jalkapalloa. Ihan niin kuin muutkin lapset.

Tarina sisältää paitsi ruokareseptejä, surullisia kohtaloita kuin yliluonnollisia kokemuksia ja nauruakin. Vaikuttava kirja kaiken kaikkiaan.

keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Inga Röning: Unisammakko

Unisammakko jatkaa siitä mihin Röningin esikoisromaanissa Hippiäisessä jäätiin. Vauva on nyt syntynyt ja edessä on kaikenlaisen uuden opettelu.

Imettäminen ei ota sujuakseen, neuvolakäynnit aiheuttavat lievää paniikkia, tai oikeastaan uusilla vanhemmille ihan kaikki muutkin tilanteet ovesta ulos lähtemisestä alkaen. Vauvan varustelu se vasta mystistä puuhaa onkin. Aukeaa ihan uusi maailma; ai tälläistäkin on olemassa ja kai se nyt sitten pitää hankkia ettei vain turmele lapsen herkkää kehitystä jo heti alku metreillä.

Jotain samaistuttavaa pienten lasten vanhemmat tästä varmaan paikoin löytävät, välillä äidin panikointi ja hösellys menee niin överiksi, ettei se enää hymyilytä, lähinnä aiheuttaa ärtymystä. Mutta pienistä ylilyönneistä huolimatta on kirjassa hauskojakin kohtia. Miksikään vanhemmuuden käsikirjaksi tai vertaistueksi siitä ei ole, eikä tietenkään ole ollut tarkoituskaan olla.

sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Karin Erlandsson: Minkkitarha

Pohjanmaalla asuva Evert saa ajatuksen; hän perustaa minkkitarhan. Poika Lars-Mikael seuraa isänsä jalanjäljillä. Minkit haisevat, eikä niitä voi syödä mutta niillä voi rikastua.

Tarhoja alkaa nousta kuin sieniä sateella. Kovaa työtähän se on mutta rouvat saavat kulkea komeissa turkeissa ja nahkonta-ajan ja turkishuutokauppojen jälkeen on varaa lähteä etelän lomille.

Kettutytöt on uusi ilmiö, joka aiheuttaa huolta. Ja perhesuhteet ovat kovilla kun kaikki tuntuu pyörivän vain niiden minkkien ympärillä.

Aihe on aika ankea ja kirja välillä ahdistavakin mutta välillä sentään huumori pilkistää kesken rehevien hahmojen vuoropuhelun.