sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Tässä kirjailijan esikoisromaanissa vilisee kissoja ja käärmeitä. Siinä seurataan nuoren tytön järjestetyn avioliiton alkuvaiheita, jotka sijoittuvat ajallisesti yksiin Jugoslavian hajoamisen kanssa, sekä perheen saapumista pakolaisina Suomeen.

Avioliitto ei ole onnellinen, mies on väkivaltainen, sota kauhea mutta ei Suomeen sopeutuminenkaan käy helposti, etenkään vanhemmilta. Nuoret ovat mukautuvaisempia, käyvät kouluja, opiskelevat ja löytävät suomalaisia kumppaneita.

Mutta niitä kissoja ja käärmeitä kirjassa tosiaan esiintyy. Paljon jää lukijan mielikuvituksen varaan, mitkä ovat todellisia. Kiehtova tarina kaiken kaikkiaan, eikä sitä ainakaan kesken malta jättää. 

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Unohtumaton lentomatka


 Clive Alan ja Tuomas Mäkelä

Muumipapalle, Muumipeikolle ja Nipsulle koittaa tilaisuus seikkailla kun he pääsevät Niiskun ilmalaivan kyytiin! Vaan kuinkas sitten käykään?

Tuuli yltyy yllättäen myrskyksi ja Niiskun kompassi lentää yli laidan. Ystävykset joutuvat pinteeseen; kuinka he nyt löytävät takaisin Muumilaaksoon?

Mutta onneksi he saavat apua yllättävältä taholta. Taikuri ratsastaa mustalla pantterillaan kuin tilauksesta  täysikuun editse etsiskellessään punaista rubiinia.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Cathy Kelly: Näytön paikka

Millerin perhe näyttää ulkoisesti ihanteelliselta. Rose ja Hugh ovat olleet naimisissa kunnioitettavat neljäkymmentä vuotta ja suunnittelevat näyttäviä juhlia.

Heidän kolme tytärtään ovat kukin menestyviä; Stella on lakimies, hänellä on tytär, Tara käsikirjoittaa yhtä Irlannin suosituinta saippuasarjaa ja on juuri mennyt naimisiin ja perheen kuopus Holly työskentelee duplinilaisessa tavaratalossa ja viettää ystäviensä kanssa menevää elämää.

Mutta kuten sanonta kuuluu moni kakku päältä kaunis. Vanhempien hääpäivänä Rose päättää yllättää kaikki ja jättää miehensä. Hän pakenee maaseudun rauhaan, miettimään elämäänsä. Stellallakaan ei ole niin helppoa yksinhuoltajana ja uusperheen perustaminen se vasta työlästä voikin olla. Tara huomaa ettei sittenkään tunne niin kovin hyvin tuoretta aviomiestään, ehkä he menivät liian nopeasti naimisiin. Kaunis Holly kamppailee itsetunto-ongelmien kanssa, vaikka ylipaino on jo karistettu se kummittelee yhä mielessä samoin kuin hänen lapsuuden kokemuksensa.

Tämä tarina rakkaudesta ja perhesuhteista imaisee lukijansa mukaan. Kerronta on sujuvaa, taattua Kellyä.