sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Maria Jotuni: Arkielämää

Siinä melkein kuulee historian siipien havisevan, kun lukee yli sata vuotta sitten kirjoitettua romaania. Jotunin vuonna 1909 ilmestynyt Arkielämää kuvaa pappi Nymanin kesäistä päivää. Tämä Savoon sijoittuva ajankuvaus kertoo papista, joka ei nyt ihan varsinaisesti edes ole pappi. Pappi Nymaniksi miestä kuitenkin kutsutaan.

http://www.helmet.fi/fi-FIKoditon mies kiertelee pitäjästä toiseen. Tänään hän saapuu Koppelmäen taloon, jossa hänet hyvin tunnetaan jo vuosien takaa, ja jossa hän saa peri sydämellisen vastaanoton. Nyman on etevä niin parantamaan hengellisiä kuin ruumiillisiakin kolotuksia arkiviisauksillaan ja hauteillaan. Hieman alkomahoolia saatuaan yltyy hän myös komeasti saarnaamaan.

Koppelmäen talossa keskiöön nousee naisten naimahuolet. Yksi piika synnyttää, toinen ei oikein lämpene häntä kosiskelevaan renkiin ja talon tytär niin ikään olisi kiinnostunut toisesta kuin häntä vartovasta sopivaan säätyyn kuuluvasta sulhasesta. Töitä tehdään siinä sivussa kovasti, välillä toki saunotaan, syödään ja vaan ollaan jouten ja juorutaan.

Tähän kirjaan sisältyy myös aikalaisarvosteluja Jotunin romaanista ja jo tuolloin se sai melko ylistävän vastaanoton. Eikä aika ole ainakaan syönyt teoksen tenhoa. Sen lukaisemalla saa oivan kurkistuksen savolaiseen sielunmaisemaan ja viime vuosituhannen alun aikaisiin ihmisiin ja elämänmenoon.