tiistai 19. tammikuuta 2016

Katja Kallio: Säkenöivät hetket

http://www.adlibris.com/fi/kirja/sakenoivat-hetket-9789511264026Tämä vaikuttava romaani seuraa kolmen naisen elämänpolkuja; äidin, tyttären ja tyttärentyttären. 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvassa teoksessa kuvataan tarkasti elämän ankaruutta ja ankeutta Vihdistä Hangon kautta Ruotsiin.

Ei kirjan sivut sentään ole täynnä pelkkää kurjuutta ja puutetta. Naiset ovat sitkeitä ja sisarusten väliset siteet voimakkaat, samoin kun äitien ja tyttärien. Inga, Elly ja Beata tekevät kukin omia valintojaan elämässä, joihin kuitenkin aina väistämättä vaikuttavat menneet tapahtumat.

Kukin saa vuorollaan huomata, että nuoruuden haaveille nyt vaan tuppaa usein käymään niin että elämä tulee ja lannistaa.

maanantai 4. tammikuuta 2016

Alexander McCall Smith: Kalaharin konekirjoituskoulu miehille

Mma Ramotswe tutkii


Naisten etsivätoimisto nro 1 saa tässä kirjasarjan neljännessä osassa kilpailijan kun lipevä ja omahyväinen mies avaa Gaboroneen oman etsivätoimiston. Ei liene iso juonipaljastus ettei se menesty huolimatta yrityksistä mustamaalata ja vähätellä eteviä naisetsiviä. Botswanaan sijoittuvassa romaanissa juodaan taas rooibosta ja ratkotaan tapauksia perinteisen afrikkalaisen naisen ruumiinrakenteen omaavan Mma Ramotswen pettämättömällä vaistolla ja elämänkokemuksella.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/kalaharin-konekirjoituskoulu-miehille-9789511247548

Hänen korvaamaton apulaisetsivänsä Mma Makutsi keksii oivan tavan hyödyntää opintomenestystään, saihan hän peräti 97 prosenttia oikein Botswanan sihteeriopiston päättökokeessa, ja samalla ansaita hieman ylimääräistä rahaa uusiin kenkiin. Mma Makutsi perustaa miehille suunnatun konekirjoituskoulun ja päätyy myös treffeille erään oppilaansa kanssa… Siinä sivussa hän ehtii jatkaa edellisessä kirjassa hyvin alkanutta uraansa J.L.B. Matekonin autokorjaamon apulaisjohtajana. Mma Ramotswen sulhanen J.L.B. Matekoni on toipunut sairaudestaan ja elämä Zebra Drivella heidän yhteisten ottolastensa kanssa soljuu jälleen mukavasti.

Tämä kirjasarja kuuluu tämän hetken ehdottomiin suosikkeihini. Takuuvarmasti niistä tulee hyvälle tuulelle, leppoisa elämänmeno kuuman Afrikan auringon alla ja teehetket rauhoittavat mukavasti lukijankin mielen.