torstai 16. huhtikuuta 2015

Helen Fieldingin Bridget Jones - Mad about The Boy

Tähän kirjaan tarttuminen tuntui siltä kun olisi tavannut vanhan ystävän piiiiitkästä aikaa. Paljon on toki muuttunut sitten Bridgetin sinkkuvuosien. Kaikki varmaan muistamme, kuinka hän laski pakonomaisesti alkoholiannoksia, poltettuja savukkeita ja kiloja kirjoissa Bridget Jonesin päiväkirja ja Bridget Jones - Elämä jatkuu. Nyt Bridget on viisikymppinen kahden lapsen yksinhuoltaja. Liikakiloja hän tosin tarkkailee yhä entiseen malliin.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/bridget-jones-mad-about-the-boy-9789511283966

Niin samaistuttuva ja sympaattinen kuin Bridget onkin, kieltämättä välillä tekisi mieli ravistella häntä. Eikö hän vieläkään ymmärrä, ettei esimerkiksi kesken tärkeän työneuvottelun kannattaisi koko ajan tekstailla kännykällä. Puhelinlasku lienee melko iso jos vuodessa lähettää yli 24 000 tekstaria... Itsensä jatkuva nolaaminen ja vastakkaisen sukupuolen kanssa säheltäminen kuuluvat edelleen olennaisesti Bridgetin arkeen, kuten myös Daniel ja muut hänen vanhat ystävänsä.



perjantai 10. huhtikuuta 2015

Tuomas Kyrön Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Neljäs Mielensäpahoittaja-kirja jatkaa takuuvarmaa huumoriputkea. Päähenkilön seurassa viihtyy, paikoin jopa pystyy samaistumaan ajatuksen kulkuun. Aiempien romaanien tapaan (Mielensäpahoittaja, Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike sekä Miniä) ollaan jälleen sen ytimessä, kuinka ennen kaikki oli paremmin.
http://www.adlibris.com/fi/kirja/ilosia-aikoja-mielensapahoittaja-9789510407622

Tällä kertaa Mielensäpahoittaja vaikuttaa kuitenkin hieman seesteisemmältä, vaikka ruumisarkkua itselleen veisteleekin. Poissa on kuitenkin aiemmista teoksista tuttu jurotus ja harvasanaisuus. Nyt Mielensäpahoittaja pitää pitkiä monologeja, lähinnä lähihistoriasta ja tarjoaa elämänkokemuksestaan kumpuavia ohjeita, kaivattiin niitä tai ei. Useimmiten ei. Epäselväksi tosin välillä jää, puhuuko hän itsekseen vai ääneen.

Tuttua mielensäpahoittajaakin toki sivuilta löytyy. Hotellin vastaanottovirkailija saa osansa kun erehtyy mainostamaan uima-allasosastoa: Kyllä on järjetöntä rakentaa sisätiloihin altaita ja pitää siellä vettä lämpöisenä. Kosteusvaurioita tulee ja sellaisia sähkölaskuja kuin sheikeille, jotka rakentavat aavikolle laskettelukeskuksia. Onko uima-altaassa heitä, joita pitäisi: lapsia opettelemassa pinnalla pysymistä, kolaripotilaita opettelemassa uudelleen kävelemään tai sodassa raajansa menettenäitä kevyesti kellumassa. Kyllä ei ole.

Yhtä usein Mielensäpahoittaja ei kuitenkaan tässä uusimmassa kirjassa enää mieltään pahoita. Kenties aiheet ovat käyneet vähiin. Tai sitten tiukka muutosvastarinta on alkanut rakoilla. Joka tapauksessa, kukapa olisi uskonut, että Mielensäpahoittaja oppii vielä sujuvasti käyttämään kosketusnäytöllistä tablet-tietokonetta.